Osu este cuvantul pe care il veti auzi cel mai des intr-o sala, sau intr-un turneu Kyokushin. Cand intri sau iesi din sala, te apleci si spui “Osu”. Cand saluti un coleg Kyokushin Karateka spui “Osu” in loc de “Salut/Buna”. Atunci cand raspunzi la o instructiune sau o intrebare in timpul antrenamentului, spui “Osu” in loc de “Da” sau “Am inteles”. Cand se efectueaza Kihon Waza (tehnici de baza) in timpul antrenamentului, de obicei fiecare tehnica este insotita de un puternic “Osu”. Cand se practica Jiyu Kumite (lupta libera) in timpul antrenamentului si colegul de antrenament executa o lovitura buna si puternica, spui “Osu” in semn de apreciere a tehnicii colegului de antrenament. Ca o masura de respect, luptatorii dintr-un turneu, se apleaca si spun “Osu” catre in fata, catre arbitru si catre adversar, atat inainte cat si dupa meci.
Dar ce inseamna de fapt Osu?
Osu este o alipire de doua cuvinte:
Oshi insemnand “a impinge”;
Shinobu insemnand “a indura”.
Inseamna rabdare, determinare si perseverenta. De fiecare data cand spunem “Osu”, ne reamintim de acestea.
Antrenamentul de Kyokushin este foarte solicitant. Te fortezi pana cand crezi ca ti-ai atins limita.
Prima data corpul tau doreste sa cedeze, dar mintea continua sa te impinga mai departe. Apoi mintea vrea sa se opreasca, dar spiritul te ajuta sa mergi mai departe. Induri durerea. Perseverezi. Aceasta inseamna “Osu”.
Kyokushin karate nu se invata peste noapte. Dureaza ani de zile pentru a invata doar bazele a ceea ce reprezinta Kyokushin. Tehnicile de baza sunt efectuate de mii de ori (Renma – “a slefui neincetat”) pana cand acestea ajung sa fie executate din reflex sau instinct, fara gandire constienta (Mushin – “fara gandire”). Este usor sa devii frustrat facand acelasi lucru din nou si din nou, mai ales ca progresul pare sa fie greoi. Pentru a depasi aceasta frustrare si pentru a putea continua antrenamentele, este nevoie de rabdare si determinare.
Aceasta inseamna “Osu”!
Devotamentul ferm si absolut, necesar pentru “a escalada muntele” numit Kyokushin karate este “Osu”.
Spiritul Osu este probabil descris cel mai bine de Shihan Cameron Quinn din Australia, in cartea sa The Budo Karate of Mas Oyama.
El scrie:
Este o zicala in Japonia, “Ishi no ue ni mo sannen”. Tradus, inseamna “Trei ani pe o stanca”. Zicala simbolizeaza nevoia de a persevara in orice moment. Este una dintre cele mai importante filosofii din Kyokushin karate.
Kyokushin este o arta care ofera multe lucruri in concordanta cu obiectivele pe termen scurt si lung ale practicantului. In cele din urma, practicantul va realiza ca dincolo de loviturile de pumn, picior si tehnicile de kata exista un spirit aparte in inima participantilor. Ii invata sa faca fata cerintelor zilnice cu o atitudine matura si durabila. Un Budoka nu este usor scuturat de loviturile adversitatilor, realizand ca, pentru ca o persoana sa se poata apropia de potentialul sau real este nevoie de un spirit de perseverenta de neclintit.
Aceasta tarie de caracter se dezvolta in timpul antrenamentelor dure si este cunoscut ca “Osu no Seishin” (Spiritul Osu). Cuvantul Osu vine de la Oshi Shinobu, care inseamna “a persevera in timp ce esti impins”. Aceasta implica o dorinta de a te impinge pana la limitele andurantei, de a persevera sub orice fel de presiune.
Cuvantul Osu surprinde cel mai fidel, finalitatea, in ceea ce karate-ul in special Kyokushin, are de oferit. Cine este cu adevarat capabil sa manifeste spirit Osu in fiecare cuvant, gand si actiune poate fi considerat ca fiind intelept si curajos. Antrenamentul ar trebui, in primul rand si cel mai important, sa fie abordat in spiritul Osu. Viata de zi cu zi a fiecaruia si responsabilitatile pe care le are, ar fi traite mai complet daca ar fi abordate in spiritul Osu.
Chiar si pentru un incepator, care este constient de lipsa lui de antrenament si nu doreste neaparat sa faca fata cerintelor antrenamentelor, este suficient doar sa inteleaga faptul ca, prin perseverenta si dorinta de a continua, va obtine mari castiguri pe plan fizic, mental, spiritual si emotional. Tot ceea ce este necesar, este acea determinare speciala.
Adrian Precub
3 kyu kyokushin karate