Atitudine Martiala

Multa vreme ascetii occidentali si-au chinuit trupul prin autoflagelare. Ascetii orientali, si-au chinut trupul prin infomentare (post aspru).
Ascetii extrem orientali au incercat sa-si armonizeze trupul cu natura. Toti acestia l-au cautat pe Dumnezeu si L-au gasit, fiecare urcand pe un alt versant al muntelui.
Marte este definit ca zeul razboiului. Artele martiale, sunt o forma interdisciplinara de buna oranduire a mintii cu trupul, in acord cu Divinitatea. Codul Bushido, normator al moralei, disciplinei si autocontrolului, s-a impus prin acceptarea lui de catre cei care vroiau sa traiasca cu onoare.
A trai cu onoare e ceva desuet astazi… Pe cine ati mai auzit sa spuna “pe cuvant de onoare” ? (cand e mai trendy sa zici “sa moara mama“)…
A trai cu onoare inseamna a face un echilibru perfect intre ceea ce gandesti si ceea ce faci, raportat la niste principii universal valabile (nu intotdeauna politicaly corect).
In filosofia religioasa extrem orientala, se pune un mare accent pe karma (destin implacabil) si foarte putin pret pe viata, care este perceputa ca un vis dintr-un alt vis (de regula frumos…). Prin trairea cu onoare, se incearca solutionarea “antecedentelor” din alte vieti si insamantarea in orb a celor viitoare (pentru ca nu ne-am obisnuit deocamdata cu ideea ca Divinitatea are puteri discretionare).
Interesanta ipoteza in care un suflet pur (scanteie din focul divin) are nevoie de un trup fizic pentru a se “inalta”. Avantajul vietuirii in trup fizic este ca numai asa sufletul poate experimenta iadul (deoarece de Paradis e “satul”).
Va urma (nu neaparat intr-o alta viata)…!!!

Shihan Avva Christophor
Editor OnLine