Chiar inainte de intra pentru prima data intr-un dojo, fiecare dintre noi eram fascinati de posibilitatea de a detine centura neagra in artele martiale! Era un vis pe care il nutreau mai toti baietii, inspirati fiind si de publicitatea facuta artelor martiale in mod special de catre cinematografie. Acele filme cu Bruce Lee si cu Chuck Norris din perioada predecembrista si ulterior, cele cu Jean Claude Van Damme de dupa 1989, au fost si vor ramane pentru totdeauna repere de necontestat ale acelor vremuri pentru cei care doreau sa practice artele martiale.
Deasemenea, cei mai putin cunoscatori despre acest domeniu aveau (si au si in ziua de astazi) tendinta de a crea legende despre invincibilitatea „centurilor negre”, asemuindu-i cu personaje misterioase care detin „tehnici secrete” cu care pot ucide sau vatama oameni, ba chiar exista la inceputul anilor `90 „credinta” ca pentru a obtine centura neagra in artele martiale, trebuie neaparat sa detii tehnici secrete proprii, neinventate pana la tine !
Cromatic vorbind, culoarea neagră absoarbe toate culorile, aşa că în mod tradiţional aceasta este considerată un simbol al înţelepciunii. Deci printr-o simpla analogie am putea spune ca cel care a obtinut centura neagra, a facut primul pas spre dobandirea intelepciunii, nu-i asa ?
Drumul pana la centura neagra insa, este un drum lung si greu, incarcat cu tot felul de suisuri si coborasuri care „biciuiesc” atat corpul cat si spiritul practicantului slefuindu-l pe acesta si pregatindu-l pentru acel prim pas amintit mai sus.
Nu trebuie să fii tentat sa treci cît mai rapid prin toate gradele. Fiecare centură îşi are timpul ei. Cel mai mare duşman al unui karateka este orgoliul. Cele mai importante virtuti ale unui karateka sunt voinţa, disciplina si răbdarea.
Trebuie doar să ai rabdare zi de zi pentru a repeta la nesfîrşit elementele de bază, la prima vedere banale, în care nu vezi de la început nici o aplicatie practică. Cu cat muncesti mai mult pentru a obtine un succes cu atât mai valoros şi atractiv va parea acesta.
„A urma calea martiala e ca a urca un munte; continua pana sus fara oprire (odihna), ea cere devotiune (hotarare) absoluta si necurmata pentru fiecare sarcina in parte.”
(Masutatsu Oyama)
Acest nivel (centura neagra) il vor atinge doar cei care vor intelege ca pentru a ajunge aici este nevoie de multa vointa in primul rand si mai apoi de foarte multa munca. Deasemenea, arta martiala cere din partea practicantului numeroase sacrificii de tot felul (materiale, familiale, spirituale etc) si numai cel care este in stare sa renunte la multe alte „placeri” ale vietii cotidiene in favoarea artelor martiale va simti cu adevarat gustul minunat al succesului si al multumirii de sine, pentru taria pe care a avut-o pentru a ajunge la acest nivel.
„Amintiti-va intotdeauna: in artele martiale rasplata pentru sufletele increzatoare si recunoscatoare e cu adevarat mare.”
(Masutatsu Oyama)
Cei care deja au obţinut acest grad nu au dreptul să se oprească, crezând ca atingând acest prag au realizat totul în artele martiale. Acesta este de fapt inceputul adevarat al „caii” – DO, pana acum practicantul insusindu-si doar partea pregatitoare care a pus bazele necesare pentru a porni pe acest drum.
Drumul în karate este asemenea unui circuit inchis, etern al vieţii, centura albă începe treptat să se înegrească, de la munca necontenită, sudoare, praf.
În sfîrşit ajungeti sa obţineţi centura neagră, vi se pare că aţi atins culmile măiestriei, dar este doar o aparenţă, după un timp centura devine din ce în ce mai albă (deschisă la culoare) şi în cele din urmă revii acolo de unde ai pornit, dar la un alt nivel. Cercul va începe din nou. Expertul va deveni din nou student, dar intr-un alt plan.
„Calea martiala incepe cu 1000 de zile si e stapanita dupa 10.000 de zile de antrenament.”
(Masutatsu Oyama)
Instrumentul primordial la acest nivel este arta profundei cercetări de sine. Autoexaminarea la acest nivel se transpune in analiza oricarei actiuni facute de catre cel in cauza, fiind foarte necesara in procesul de formare si mai ales in lupta. Aceasta analiza va trebui sa raspunda la numeroase intrebari cum ar fi :”care au fost cauzele care au determinat pierderea sau castigul unei lupte?”, „cum pot sa execut cat mai eficient tehnicile in lupta sau in kata?” etc. Analizaţi-vă mintea, gîndurile, acestea corespund oare nivelului pe care pretindeti ca l-ati atins – centura neagra?
„In artele martiale, introspectia duce la intelepciune. Priviti mereu contemplarea asupra actiunilor voastre ca pe o sansa de autoperfectionare.”
(Masutatsu Oyama)
Centura neagra este nivelul la care sunteti responsabili de tot ce vi se intampla atat la antrenamente, competitii cat si in viata…De aceea trebuie sa depuneti eforturi pentru a creste, a progresa fara ca cineva sau ceva sa va „impinga” de la spate!
Este nivelul la care trebuie sa ne stabilim si alte obiective pe langa cele de perfectionare a procedeelor tehnice, a pozitiilor etc si anume cele de armonizare cu ceilalti oameni si cu natura insasi precum si castigarea „conflictelor” in alt plan – cel spiritual.
Shihan Gruia DOCAN
5 dan – karate kyokushin
Presedintele Clubului sportiv Budo Gym – www.budogymclub.ro
Presedintele Federatiei Române de Karate Kyokushin – www.frkk.ro