Motivatia in artele martiale si sport

Am dorit de foarte mult timp sa scriu un articol despre motivatie. Aceasta dorinta a fost determinata in mod special de indelungata mea experienta in care, ca sportiv si antrenor de arte martiale am avut numeroase trairi materializate printr-o multitudine de confirmari si deceptii, succese si esecuri, impliniri si regrete etc. Toate acestea sunt legate in mod direct de reusita pe care am avut-o in a promova arta martiala ca o metoda moderna de educatie dar mai ales ca un mod de viata si, de ce nu, si de obtinerea de rezultate in competitiile la care am participat ca sportiv sau in calitate de antrenor.
Nu mi-am propus sa dau o tenta pur stiintifica acestui articol deoarece consider ca multitudinea de lucrari de specialitate scrise despre motivatie este exhaustiva si nu cred ca as fi in masura sa aduc un plus considerabil in acest sens.
Trebuie totusi sa ne reamintim faptul ca motivatia este un element fundamental al existentei noastre ca fiinte umane, ea fiind factorul determinant in absolut toate deciziile pe care le luam de-a lungul vietii, influentand prin aceasta toate procesele social-economice, culturale, religioase, militare, etc…, prezente sau viitoare. Chiar originea acestui cuvant (din latinescul “movere” adica ceea ce pune in actiune, ceea ce pune in miscare), ne arata faptul ca motivatia este un ansamblu de motive care determina actiunile sau comportamentul unei persoane.
Pornind de la aceste considerente generale cu privire la motivatie, as dori sa extrapolam aceasta introducere la un domeniu mult mai apropiat practicantilor de arte martiale si anume, sportul de performanta. Am ales acest lucru deoarece procesele fizice si psihice ce genereaza o anume motivatie, in sport, sunt foarte apropiate, daca nu chiar identice cu cele din artele martiale chiar daca pe fond, scopul celor doua este considerabil diferit, sportul vizand castigarea unor intreceri sportive intr-o ramura bine definita pe o perioada determinata temporal, in timp ce arta martiala este in mod special un mod de viata, o forma permanenta de educatie si de slefuire a caracterelor si care se desfasoara pe durata intregii vieti a practicantului, luand chiar forma unei “intreceri sportive permanente”. De aceea as vrea ca in cele ce urmeaza consideratiile referitoare la motivatia in artele martiale sa fie asimilate celor din sport si invers.

Este greu sa ne imaginam ceva care sa fie mai important decat motivatia pentru obtinerea succesului in sport (artele martiale). Adesea, suntem tentati sa afirmam ca marile performante se bazeaza pe abilitati innascute sau sunt datorate unor conditii de pregatire extraordinare. O privire mai atenta asupra vietii si pregatirii marilor performeri ne obliga sa recunoastem faptul ca performantele lor sunt o combinatie intre abilitatile fizice si dorinta intensa de a fi cat mai buni. Literatura sportiva si istoriile anecdotice abunda in nume de sportivi care au excelat datorita unei puternice dorinte interioare de a reusi pe plan sportiv, in masura sa suplineasca atribute fizice (cum ar fi inaltimea, viteza, forta, indemanarea) sau chiar lipsa unor activitati foarte importante pentru un sportiv, cum ar fi cele de planificare, organizare, conducere si control al antrenamentelor .

Nu putem obtine in sportul de performanta (ca si in viata) nimic important fara a avea o motivatie puternica.
In sportul de performanta, motivatia are un rol determinant deoarece sta la baza continuitatii antrenamentului sportiv si efectuarii acestuia la parametri cat mai aproape de cei optimi. Motivatia de a obtine succes in sport nu are insa la baza o nevoie innascuta, la fel ca setea sau foamea. Ea se dezvolta si se invata pe parcursul vietii, pe masura ce experienta sportiva a individului se imbogateste. Motivatia in sportul de performanta trebuie privita atat din punct de vedere al sportivului, al anturajului profesional (antrenori, medic, psiholog, manager, etc.), cat si al anturajului social (familie, prieteni,etc.).
Este adevarat ca antrenorii sunt aceia care cauta sa motiveze sportivii pentru a trece peste greutatile pe care le implica practicarea unui sport de performanta: antrenamentul sportiv, participarea la competitii, accidentari, stres fizic si psihic. Insa cei care au cea mai importanta contributie la succesul lor in sportul de performanta sunt chiar sportivii insisi. Prin atitudinea lor manifestata fata de antrenamente, fata de antrenor, fata de regulile impuse de un anumit program si o anumita conduita, fata de restrictiile de la o multitudine de mici placeri “omenesti” (dar un sportiv de performanta devine deja un “supraom” in sensul bun al cuvantului…), prin eforturile lor facute pentru a depasi toate barierele impuse de atributele fizice si psihice ale fiintei umane, sportivii pot obtine orice performanta doresc numai daca au o motivatie puternica si bine conturata in planul mental al fiecarui individ.
Aceasta motivatie odata proiectata in mental si constientizata pe deplin, trebuie mai apoi materializata printr-o strategie cat mai simpla care ar putea contine urmatoarele linii directoare : 1) trebuie sa atingem un scop (scopul in cazul de fata poate fi spre exemplu obtinerea centurii negre intr-un stil de arte martiale sau a unui titlu de campion national etc.) ; 2) pornind de la niste resurse (resursele sunt chiar corpul fizic si mental al sportivului in cauza, fara sa neglijam si resursele necesare satisfacerii atat a nevoilor bazale cat si celor superioare ale individului) si 3) utilizand niste concepte (acestea se pot materializa aici prin activitati de planificare, organizare, conducere si control al antrenamentelor).
Odata ce vom indeplini si vom respecta cu strictete aceste minime cerinte, putem spune ca suntem cu siguranta pe drumul inaltei performante.

Voi dezvolta in continuare acest model simplu de strategie, pe cele trei linii directoare care o compun (din analizele facute in ultimii douazeci de ani, acest model foarte simplu de strategie pe care indraznesc sa-l propun, a condus foarte multi sportivi pe culmile performantei. In acest sens doresc sa fac cat mai pe scurt o “radiografie” a acestei strategii in prezentul articol deoarece chiar daca aceasta este in stransa legatura cu obtinerea performantei in artele martiale si sport, subiectul tratat este cu totul altul si anume, motivatia).

Scopul este aproape cel mai important lucru in obtinerea unei performante, de aceea trebuie avuta in vedere materializarea lui permanenta la nivel de perceptie pe toata durata perioadei de pregatire pana la o competitie sau un examen.
Trebuie sa fim foarte hotarati ca pentru acel scop sa dam tot ceea ce avem mai bun din noi si sa renuntam la orice este omeneste posibil pentru atingerea lui. Iar ceea ce este cel mai important in atingerea acestui scop si in sustinerea motivatiei care il anima este ca, pe toata perioada de pregatire incepand de la fixarea acestuia si pana la competitia sau examenul respectiv, sportivul sa aiba proiectia mentala a scopului deja atins si sa simta bucuria realizarii acestuia. Acest lucru va da un impuls superior in parcurgerea sedintelor de pregatire, dar mai ales va spori increderea in sine a sportivului.

Resursele sunt si ele indispensabile atingerii scopului acestei mici strategii, insa nu sunt cele mai importante. Calitatile motrice (in mod special cele de baza: viteza, indemanarea, rezistenta si forta) ale sportivului au o mare influenta in atingerea unor parametri superiori in practicarea sportului de inalta performanta. Dar totodata ele pot constitui si o “capcana” pentru sportivii cu un mental slab sau labil deoarece dobandirea prin nastere a unor calitati motrice exceptionale ne face sa obtinem rezultate foarte bune mult mai repede decat majoritatea oamenilor ceea ce poate duce (in functie de scopul propus si modelul construit mental de fiecare sportiv la care el se raporteaza) la o stare de automultumire si o scadere a intensitatii antrenamentelor care va avea ca finalitate scaderea performantelor sportivului raportate la ceilalti competitori sau colegi de antrenament cu calitati motrice mai modeste. Din acest motiv aceste calitati individuale trebuiesc exploatate la maxim si continuu chiar daca uneori avem impresia ca “deja le stim si le facem pe toate” sau ca am obosit. Trebuie sa tinem intotdeauna seama in pregatirea noastra de dictonul antic si anume acela care spune ca “adevaratele performante incep de la “nu mai pot” in sus“. Numai printr-un antrenament continuu si eficient vom putea obtine adevarate performante atat in artele martiale cat si in sport.

Conceptele, sau putem sa le spunem chiar metodele (tacticile) necesare atingerii scopului propus (de care nu trebuie sa uitam, iar permanent sa avem proiectia mentala a acestuia deja atins si sa simtim bucuria realizarii lui !!!) nu sunt altele decat cele aratate mai sus referitoare la activitatile de planificare, organizare, conducere si control al antrenamentelor. Este adevarat ca un rol principal in atingerea scopului propus il au antrenorii, cei care intra in contact direct cu sportivii si care planifica, organizeaza, conduc efectiv procesul de antrenament al sportivilor. Exista uneori o tendinta generala de a atribui in mare parte antrenorilor (in mod special la sporturile de echipa dar si la sporturile individuale de cele mai multe ori) esecul unei competitii sau a unui examen ceea ce este aproape de fiecare data o opinie gresita. Uitam aproape intotdeauna ca “actorii principali” din teren sau de pe suprafata de lupta sunt sportivii si ca in afara de maiestria antrenorilor de a-i pune intr-o schema tactica, de a-i motiva, de a-i pregati foarte bine pentru competitia respectiva, aportul cel mai mare la o potentiala victorie (sau esec..) o au chiar acestia, de a carora atitudine si conduita pe tot timpul perioadei de pregatire si in mod special pe timpul competitiei depinde in cea mai mare masura rezultatul intrecerii respective.

De aceea as dori sa subliniez inca o data ca, un sportiv cu o motivatie puternica si calitati psiho-fizice foarte bune, poate trece oricand peste toate barierele impuse de orice fel de vicisitudini.
In artele martiale, intr-un mod cu totul special, uitam adesea ca in cadrul sedintelor de pregatire, un antrenor incearca sa transmita principiile esentiale dupa care trebuie sa ne ghidam pentru a aprofunda multitudinea de tehnici si pozitii existente. Partea cea mai importanta a antrenamentului este insa studiul individual. Pentru un sportiv de performanta (cu predilectie in artele martiale), studiul trebuie sa faca parte zilnic din sedintele de pregatire.
Daca dorim sa obtinem rezultate cu doar cateva antrenamente saptamanale, in care devenim doar niste executanti, fara a trece prin filtrul nostru cele predate de antrenor, ca mai apoi sa le studiem in profunzime acasa in putinul nostru timp liber care ne mai ramane (ori am amintit mai sus ca trebuie sa fim foarte hotarati ca pentru scopul propus sa dam tot ceea ce avem mai bun din noi si sa renuntam la orice este omeneste posibil pentru atingerea lui…), nu vom reusi niciodata sa atingem un nivel de inalta performanta, ci vom ramane vesnic la stadiul de simpli amatori cu “inalte cunostinte tehnico tactice” doar la nivel declarativ.

In concluzie se poate spune pe drept cuvant ca motivatia, ca o caracteristica esentiala a competitiei, ca factor dinamizator si directionar al activitatii, imbina elemente variate care merg pana in cele mai intime colturi ale fiintei umane. Atitudinea specifica a omului in fata intrecerii sportive merita in continuare atentie sporita din partea psihologilor, sociologilor, pedagogilor si antrenorilor. Astfel, rezultatele obtinute in urma acestor analize stiintifice, ar putea fi folosite pe viitor si in imbunatatirea performantelor in multe alte domenii ale vietii cotidiene.
Este de asemenea cunoscut faptul ca cei mai buni “performeri” in arta, stiinta sau sport, au ceva care-i deosebeste de semenii lor. Acest ceva este nevoia de realizare sau nevoia de performanta.
Doresc mult succes tuturor practicantilor de arte martiale si sport, in mod special practicantilor de karate kyokushin, in atingerea performantelor maxime si in obtinerea de rezultate foarte bune la competitiile si examenele la care vor participa.
Si nu uitati niciodata ca, motivandu-va continuu, veti obtine rezultate neasteptate atat in sportul de performanta cat si in toate domeniile sociale si personale ale vietii voastre pamantene.

OSU !
 Shihan Gruia DOCAN
5 dan – karate kyokushin
Presedintele Clubului sportiv Budo Gym – www.budogymclub.ro
Presedintele Federatiei Române de Karate Kyokushin – www.frkk.ro